Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Σκληρές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες

Η καθήλωση των κοινωνικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 2010 αποτελεί βασική κυβερνητική επιδίωξη, στα πλαίσια της εμπέδωσης των πολιτικών λιτότητας που ακολουθούνται διαχρονικά.

Με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών, με θέμα «την κατάρτιση του προϋπολογισμού Νομικών Προσώπων οικονομικού έτους 2010», επισημαίνεται ότι οι λειτουργικές και λοιπές δαπάνες των Νομικών Προσώπων Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό «θα πρέπει να διαμορφωθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και πάντως όχι υψηλότερα από το ύψος των αντίστοιχων πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2009». Επιπλέον αναφέρεται ότι οι δαπάνες για υπερωρίες, επιτροπές, ομάδες εργασίας και μετακινήσεις θα πρέπει να περιοριστούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Η εγκύκλιος επαναφέρει το νόμο για τις πρώην ΔΕΚΟ, καθώς επισημαίνει ότι «όσα ΝΠΙΔ έχουν χαρακτηριστεί ως ΔΕΚΟ, θα πρέπει να επισυνάπτουν και το σχετικό έγγραφο της διεύθυνσης δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, με το οποίο προσδιορίζονται οι ποσοτικοί στόχοι του προϋπολογισμού». Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με το νόμο, επικρέμεται η απειλή της απόρριψής του.

Το πνεύμα λιτότητας δεν περιορίζεται μόνο σε επιμέρους τομείς, αλλά αγκαλιάζει το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού του 2010, δεδομένου, ότι συνδέεται με την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ηδη προς την κατεύθυνση αυτή ανακοινώθηκαν τα σαρωτικά κυβερνητικά μέτρα, που προβλέπουν αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα και κινητά τηλέφωνα, ενώ αμέσως μετά ανακοινώθηκε ένα δεύτερο κύμα μέτρων, δεκαπέντε (15) τον αριθμό, που στρέφονται κατά της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων, τομέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στοχεύουν στη μισθολογική πολιτική του Δημοσίου και στην περικοπή δαπανών Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ